40 éve állt helyre a spanyol-magyar diplomácia

40 éve állt helyre a spanyol-magyar diplomácia


„Spanyolország a 21. században” címmel tartott előadást a Ludovika Nagyköveti Fórum márciusi rendezvényén Őexc. José Ángel Lopez Jorrin. A spanyol nagykövet köszönetet mondott, hogy lehetősége adódik országának egy másik arcát is bemutatni, mint ami az általános sztereotípiákból- szieszta, flamenco, a bikaviadalok világa és futball – ismert.


Bővebben

Csík
Afrika és Magyarország, 2017-2027

Afrika és Magyarország, 2017-2027


Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja 2017. március 9-én rendezte meg Afrika és Magyarország 2017-2027 – lehetőségek, trendek és kihívások című workshopját a KÖFOP-2.1.2.-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” című projekt keretében. A rendezvényen a magyar államapparátus releváns intézményeinek képviselői arról tartottak előadást, hogy az általuk gondozott területeken az említett időszakban milyen folyamatok, lehetőségek és kihívások várhatóak hazánk számára az afrikai kontinenssel kapcsolatban, elsősorban a gazdaság és a biztonság területén.


Bővebben

Csík
A határrendészeti tisztképzés negyedszázada

A határrendészeti tisztképzés negyedszázada


"A határrendészet, a határőrizet időben és térben folyamatos" – hangzott el a Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszékének és az MRTT Határrendészeti Tagozatának a Közszolgálati képzés kihívásai a határrendészeti tisztképzés tükrében című konferencián.


Bővebben

Csík
 Újra nagyköveti fórum a Ludovikán

Újra nagyköveti fórum a Ludovikán


Liubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövetének előadásával vette kezdetét a Ludovika Nagyköveti Fórum idei rendezvénysorozata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.Bővebben

Csík
NKE, let’s Be-novative!

NKE, let’s Be-novative!


Egyedülálló innovatív platform bevezetése várható a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A  Google és a NASA által alapított Singularity University versenyén első helyezett Be-novative alkalmazással a hallgatók és az oktatók egyaránt kibontakoztathatják kreatív ötleteiket, elképzeléseiket az egyetem fejlesztésével kapcsolatban, továbbá segíti az alulról jövő kezdeményezések megvalósítását és a tanulókörök közti kommunikációt is. A globális nagyvállalatok mellett a magyar felsőoktatásban elsőként az NKE egyetemi polgárai engedhetik szabadon a fantáziájukat az applikáció használatával. A program működtetésének kialakításáról és az egyetemi integrációjáról az Államtudományi és Közigazgatási Karon tartott előadást a Be-novative csapata, ahol az Egyetemi Kiválósági Központ munkatársai és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat képviselői már élesben kipróbálhatták a rendszert.


Bővebben

Csík
Fejezetek az állam- és közigazgatás-tudományból

Fejezetek az állam- és közigazgatás-tudományból


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 5 éves évfordulója alkalmából „Fejezetek az állam- és közigazgatás-tudományból” című szakmai műhelybeszélgetést tartott az Államtudományi és Közigazgatási Kar. Az ÁKK oktatói és hallgatói, a Magyary Zoltán Szakkollégium, az Ostrakon Szakkollégium és a kari Hallgatói Önkormányzat tagjai egyaránt részt vettek a rendezvényen. Az eseményt Prof. Dr. Kiss György, az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánja vezette le.


Bővebben

Csík
Közszolgálati Kiválósági Központ alakul az NKE-n

Közszolgálati Kiválósági Központ alakul az NKE-n


Hónapok óta folyik a közigazgatás fejlesztésére irányuló, Európai Uniós forrású projektek szakmai megvalósítása az NKE-n, amely nem kizárólag a közszolgálat egészére irányul. Része egy egyetemi szervezetfejlesztés is. A KÖFOP –projektek keretében egy átfogó humánerőforrás fejlesztés is történik az egyetemen.


Bővebben

Csík
Az emberi jogokról tanácskoztak

Az emberi jogokról tanácskoztak


„Az emberi jogok kapcsán az elmúlt évtizedekben számos jogi norma született, de azok végrehajtása általában sok akadályba ütközik”- hangzott el az Emberi Jogi Egyezségokmányok elfogadásának 50. évfordulójára megemlékező tudományos konferencián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.


Bővebben:


Csík
Végső állomás: Döbling

Végső állomás: Döbling


Utolsó állomásához érkezett a Ludovika Szabadegyetem előadás-sorozata a 2016-os őszi szemeszterben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendhagyó kurzusán az egyetem hallgatói és külsős érdeklődők követhették az előadásokat, ahol a félév során gróf Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” munkásságát és életét vették górcső alá a különböző tudományterületek professzorai, kutatói. A heti rendszerességgel megtartott kurzusok záró felvonásában Dr. Csorba László tartott előadást a gróf életének utolsó fejezetéről, a Döblingben eltöltött évekről.


Bővebben

Csík
Emberi jogok és identitáspolitika MA szakról egyeztettek

Emberi jogok és identitáspolitika MA szakról egyeztettek


Az emberi jogok és identitáspolitika mesterképzési szak létrehozására kialakított tanácsadó testület ülésezett december 9-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen többek között a Tom Lantos Intézet és a brit Middlesex University képviselőivel. A testület tagjai közül részt vett a megbeszélésen Dr. Gudmundur Alfredsson, a University of Akureyri és a China University of Political Science and Law professzora, Prof. Dr. Joshua Castellino, a Middlesex University dékánja, Prof. Dr. Stefano Bianchini, a Political Science University of Bologna professzora, illetve Dr. Gál Kinga, az Európai Néppárt képviselője.


Bővebben

Csík
Útkeresés Közép-Európában: Németország szerepe

Útkeresés Közép-Európában: Németország szerepe


Mennyiben egyeznek vagy különböznek a Közép-Európa előtt álló (biztonság)politikai kihívásokra adott német és magyar válaszok? - tették fel a kérdést az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának szervezésében rendezett Central Europe and Beyond: German Answers to a Deteriorating Security Environment című szeminárium közép-európai résztvevői 2016. december 9-én. A KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat fejlesztés” projekt keretében megvalósuló szakértői vélemény- és tapasztalatcsere az álláspontok, értékek és érdekek, valamint narratívák ütközőpontjaként a német-magyar kapcsolatok erősítését szolgálta.


Bővebben

Csík
Közös kihívások - közös válaszok

Közös kihívások - Közös válaszok


Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja (SVKK) 2016. december 8-án rendezte meg a Central European Perspectives elnevezésű workshop-sorozatának következő rendezvényét Understanding threats – Explaining threat perceptions címmel, melynek célja a résztvevő 11 közép-európai ország biztonságpercepciójának megismerése volt.


Bővebben

Csík
Indiával zárult a 2016-os év Ludovika Nagyköveti Fórumok sorozata

Indiával zárult a 2016-os év Ludovika Nagyköveti Fórumok sorozata


Az év utolsó Ludovika Nagyköveti Fórum rendezvénye India nagykövete, Mr. Rahul Chhabra szereplésével zárult. Őexcellenciája közgazdasági és gazdálkodásmenedzsment diplomákkal rendelkezik, nagyköveti pozíciója előtt igazgatóként szolgált az indiai külügyminisztériumban, a külügyminiszteri irodájában, illetve szolgált Kínában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Szenegálban és a Fülöp-szigeteken.


Bővebben

Csík
Integritás holland szemmel

Integritás holland szemmel


Hollandiában különösen figyelnek az integritás rendszerek hatékony működtetésére, talán ennek is köszönhető, hogy a világ egyik legkevésbé korrupt országáról beszélhetünk - hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett nemzetközi tudományos konferencián, amelyen az ntegritásfejlesztés holland modelljét ismerhették meg a résztvevők.


Bővebben

Csík
Tovább bővül a közép-európai biztonságpolitikai kutatók hálózata

Tovább bővül a közép-európai biztonságpolitikai kutatók hálózata


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja 2016. december 7-én rendezte meg a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat fejlesztés” projekt keretében megvalósuló „Kormányzati döntéshozatalt elősegítő stratégiai kutatások a magyar kül- és biztonságpolitika meghatározó területein” című projektjének előkészítő eseményét az NKE Orczy úti Kollégiumának Multimédiás termében.


Bővebben


Csík
Együttműködési lehetőségek az orosz RANEPA-val

Együttműködései lehetőségek az orosz RANEPA-val


A szentpétervári RANEPA (Nemzetgazdasági és Államigazgatási Orosz Elnöki Akadémia) egyetem delegációja tett látogatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen december 6-8 között. A küldöttség tagjaival Prof. Dr. Kis Norbert rektorhelyettes,  Peres Zsuzsa, az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánhelyettese, valamint Halász Iván és Tózsa István intézetvezetők folytattak megbeszéléseket a szakmai programok során.


Bővebben

Csík
A reformkori büntetőjog fejlődése

A reformkori büntetőjog fejlődése


„Széchenyi, ha nem is közvetlenül, de hihetetlen befolyást gyakorolt a magyar büntetőjog fejlődésére […] a gróf a büntetőjogi reformokról való gondolkodás megindítója volt, egy közvetítő, aki az európai reformok és modernizáció, valamint a magyar helyzet között közvetített” - mondta Prof. Dr. Kerezsi Klára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Ludovika Szabadegyetem előadásán.


Bővebben

Csík
Közös fellépéssel a radikalizálódás ellen

Közös fellépéssel a radikalizálódás ellen


A radikalizálódás megelőzése és visszaszorítása érdekében - a témában elsőként - kutatócsoport és szakemberi hálózat alakult Magyarországon - hangzott el azon a kétnapos tudományos konferencián, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézete és a Migrációkutató Intézet szervezett a Ludovika Campuson.


Bővebben

Csík
Konferencia magyar ás olasz alkotmányossági kérdésekről

Konferencia magyar és olasz alkotmányossági kérdésekről


December 2-án vette kezdetét a magyar és olasz alkotmányos kérdésekkel és kihívásokkal foglalkozó kétnapos konferencia, amelyre 24 professzor és kutató érkezett, illetve amelyen 13 egyetem képviselteti magát. A rendezvényt Dr. Paczolay Péter, hazánk Rómába delegált nagykövete és Giuseppe Franco Ferrari, a Bocconi University professzora nyitotta meg.


Bővebben

Csík
Szeminárium a határokon átívelő vízzel kapcsolatos problémák megelőzéséről és rendezéséről

Szeminárium a határokon átívelő vízzel kapcsolatos problémák megelőzéséről és rendezéséről


A november 28-30 között zajlott Budapest Víz Világtalálkozó kísérőrendezvényeként december 1-én került sor egy az Európán belüli, határokon átívelő vízzel kapcsolatos problémák megelőzéséről és rendezéséről szóló szemináriumra.


Bővebben

Csík
 NaNagyon kevés vízzel tudunk gazdálkodni

Nagyon kevés vízzel tudunk gazdálkodni


A magyarországi vízszabályozás történetéről és aktuális kérdéseiről szólt a Ludovika Szabadegyetem heti előadása, amelyen Prof. Dr. Padányi József tudományos rektorhelyettes mondta el gondolatait a témában.


Bővebben

Csík
NKE a Víz Világtalálkozón

NKE a Víz Világtalálkozón


Az NKE részvételével zajlottak a ma záródó Víz Világtalálkozó 2016 budapesti eseményei. A Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet (FFTK) nem csak standot állított a találkozó helyszínén, hanem munkatársai kulcsszerepet játszottak a világtalálkozó szakmai és politikai előkészítésében: Prof. Dr. Szőllösi-Nagy András, az egyetem professzora a Világtalálkozó nemzetközi programbizottságának elnökeként, Heincz Balázs a Külügyminisztérium víz koordinátoraként, Dr. Baranyai Gábor pedig a szűkebb szervezői kör tagjaként. A nagyszabású esemény megerősítette hazánk nemzetközi vízdiplomáciai helyét, illetve vissza nem térő bemutatkozási lehetőséget biztosított a magyar vízipar és oktatás számára.


Bővebben

Csík
 A 21. század könyvtára

A 21. század könyvtára


Hagyományteremtő jelleggel tartottak „Oknyomozó Tudomány – Tudományfeltáró Könyvtár” című konferenciát Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár szervezésében a Ludovika Széchenyi Dísztermében. Az országos konferencia során a résztvevők betekintés nyerhettek a tudományos kutatások feltételeinek, eszközeinek, támogatásának több szempont szerinti megközelítésébe a kutatók, jogászok, könyvtárosok és fejlesztők szemszögéből.


Bővebben

Csík
A fenntarthatóság lehetőségei

A fenntarthatóság lehetőségei


Az éghajlatváltozás kapcsán tett angol, francia és német kormányzati intézkedéseket is megismerhették azok az érdeklődők, akik részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett nemzetközi tudományos konferencián.  A rendezvényen elhangzott, hogy a klímaváltozásra az eddiginél komplexebb megoldásokat kell találni.


Bővebben:

Csík
Hitel és hitelesség

Hitel és hitelesség


Széchenyi műve, a Hitel korszakos jelentőségű, gazdasági reformot sürgető, egyidejűleg erkölcsnemesítő vitairat, amely teljes rendszerkritikát is megfogalmaz a feudális berendezkedéssel kapcsolatban – hangzott el Ludovika Szabadegyetem előadásán, amelyen ezúttal Prof. Dr. Halmai Péter akadémikus mondta el gondolatait.


Bővebben:

Csík
Új irányok az adó- és vámügyi együttműködésben

Új irányok az adó- és vámügyi együttműködésben


Európa egyre több országában működik közös adó- és vámhatóság, amely így hatékonyabban tudja ellátni mindkét terület feladatait - derült ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett nemzetközi tudományos konferencián. A NAV és a Rendészettudományi Kar vám – és pénzügyőri tanszékének közös szervezésében megvalósuló kétnapos rendezvény a nemzetközi tapasztalatcserére is lehetőséget adott.


Bővebben:

 

Csík
 A versenyjog az egyik legkomplexebb jogterület

A versenyjog az egyik legkomplexebb jogterület


Ma már szinte nincs is olyan területe az életünknek, amit ne tudnánk lefordítani valamilyen versenyjogi helyzetre – hangzott el a versenyjog aktualitásairól szóló tudományos konferencián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.Bővebben

Csík
 „Mi a politika titka? Köss egy jó szerződést Oroszországgal.”

„Mi a politika titka? Köss egy jó szerződést Oroszországgal.”


Többek között ezzel az Otto von Bismarck egykori német kancellártól származó idézettel nyitotta meg Bóka János, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánhelyettese a Ludovika Nagyköveti Fórum aktuális rendezvényét, amelynek Őexc. Vladimir Sergeev, az Oroszországi Föderáció Magyarországra akkreditált nagykövete volt a vendége. Az aktuális fórum meghívott szakértőiként Anton Bendarzsevszkij, A PAGEO Geopolitikai Alapítvány igazgatója, valamint Rácz András, a Finnish Institute of International Affairs tudományos főmunkatársa is megosztotta véleményét a nagykövet által vázolt témákban.


Bővebben

Csík
 Közszolgálati ethosz és Széchenyi

Közszolgálati ethosz és Széchenyi


Az NKE nem is választhatott volna magának jobb példaképet, mint gróf Széchenyi Istvánt, az igazi közszolgát, akinek munkásságával az idei Ludovika Szabadegyetem programsorozaton ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A legutóbbi szemináriumon  Dr. Horváth Attila tartott előadást a gróf kötelességtudatáról, ország fejlesztő tevékenységéről és ethoszáról.


Bővebben


Csík
Esélyek és lehetőségek a Brexit után

Esélyek és lehetőségek a Brexit után


Továbbra sem lehet tudni, hogy Nagy-Britannia mikor és milyen módon hagyja majd el az Európai Uniót és a Brexit lehetséges következményei kapcsán is számos kérdés nyitott még. Ezekről is szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián, ahol a brit kilépés forgatókönyveit és hatásait elemezték a szakemberek.


Bővebben


Csík
Jó Állam Aspektusai

Jó Állam Aspektusai


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Acta Humana – Emberi Jogi Közlemények Szerkesztősége; az Állami Számvevőszék; és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság együttműködésével tartottak konferenciát „A Jó Állam Aspektusai” címmel az Államtudományi és Közigazgatási Karon.


Bővebben

Csík
 Differenciált politikai gondolkodás jellemezte a reformkort

Differenciált politikai gondolkodás jellemezte a reformkort


A korszellem is segítette Széchenyit abban, hogy nagy tetteket hajtson végre és az utókor a legnagyobb magyarként emlékezzen rá – hangzott el a „Széchenyi és a reformkor politikai nyelvei” című tudományos konferencián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Molnár Tamás Kutató Központ rendezvényén a szakmai elismert képviselői fejtették ki aktuális gondolataikat a reformkorral kapcsolatban.


Bővebben

Csík
Levelezőpartner: Gróf Széchenyi István

Levelezőpartner: Gróf Széchenyi István


Széchenyi István szellemi örökségét képező fennmaradt levelezésről tartott előadás Prof. Dr. Oplatka András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Szabadegyetem soron következő programján. A gróf életútja mentén  Széchenyi ifjúkori írói ambícióit, gazdasági reformötleteit, diplomáciai sikereit, valamint a hazát megújítani kívánó céljait ismerhették meg az érdeklődők, amelyek eléréshez levelezés útján toborzott híveket szerte a világon.


Bővebben

Csík
Ünnepi szenátus

Elismerések és doktoravatás a tudomány ünnepén


A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott ünnepi szenátusi ülést az NKE. A Széchenyi Díszteremben rendezett eseményen összesen 34-en kaptak egyetemi kitüntetést, valamint 4 habilitált- és 7 PhD-doktort is avattak.Bővebben

Csík
Polish tax code

Az adózói jogkövetést erősítené az adóhatóság


Egyensúlyt kell találni az adózók és az adóhatóság érdekei között. Ez volt az egyik fontos üzenete annak a konferenciának, amelyet lengyel és magyar adójogi szakemberek részvételével tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

„Mindenkitől lehet tanulni, de senkit nem kell utánoznunk”- hangsúlyozta a konferenciát megnyitó beszédében Dr. Bóka János. A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánhelyettese szerint az adóügyi igazgatás és az adózási eljárás rendjének hatékonysága a jó kormányzás egyik legfontosabb mutatója, ezért is lehet hasznos a rendezvény, amelyen lengyel és a magyar szakemberek cserélik ki tapasztalataikat.

Bővebben

Csík
Csath

Regionális versenyképességi tanulmányok


A különböző nemzetközi rangsorok szerint Magyarországnak jelentősebb lemaradása van a versenyképesség területén az EU legtöbb tagállamával szemben. Az NKE Jó Államhoz kapcsolódó kutatásainak egyik fontos területe a versenyképességgel kapcsolatos vizsgálatok, elemzések. Ezek egyfajta összegzésének is tekinthető a Regionális Versenyképességi Tanulmányok című kötet, amelynek a héten tartották a bemutatóját.

Bővebben

Csík
Létrejön-e a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térsége?

Létrejön-e a világ legnagyobb szabadkereskedelmi térsége?


A visegrádi országokban magasabb a társadalmi támogatottsága az EU és az USA között tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek - derült ki a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar és a Political Capital által közösen szervezett rendezvényen. Az Orczy úti kollégiumban tartott szakmai fórumon a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) részleteiről beszéltek szakértők, akik egyöntetűen úgy látták, hogy kicsi az esély az egyezmény megkötésére.

Bővebben

Csík
Írott reform

Az írott reform és közélet


Széchenyi István hosszú utat tett meg, mire eljutott a „legnagyobb magyar” címig, életét áthatotta a haza fejlesztésének, megmentésének eszménye. A társadalmi és államreformmal kapcsolatos gondolatait mindig precízen lejegyezte, sokszor irodalmi keretben adta ki programját. A Ludovika Szabadegyetem nyílt kurzusán „Széchenyi mint író” címmel tartott előadást Prof. Dr. Gergely András a gróf publikált és az utókornak fennmaradt irodalmi életművéről a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Bővebben

Csík
szechenyi 2020 logo allo color gradient cmyk

Megkezdődött az állami tisztviselők új rendszerű képzése


Közel 600 fővel elindult az állami tisztviselők és a kormányhivatali vezetők új, kötelező előmeneteli képzési rendszere a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Számos hazai egyetemmel együttműködésben megvalósuló képzések digitális módszerekre épülnek, fejlesztik a hatékony feladatellátás képességeit, és olyan rugalmas időbeosztásban valósulnak meg, amelyek munka mellett sem jelentenek túlzott megterhelést a tisztviselők számára.

Bővebben

Csík
Versenyjog

Versenyjog a fókuszban


A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a Societas-Central and Eastern European Company Law Research Network-kel együttműködésben megrendezett nemzetközi konferenciának, amelynek témája ezúttal: „Corporate Governance of State-owned Enterprises in Central and Eastern Europe”. A rendezvény az ÁKK Civilisztikai Intézet szervezésében került megvalósításra.

Bővebben

Csík
Nagyköveti fórum

Iain Lindsay brit nagykövet a Ludovika Nagyköveti Fórum vendége


Nagy-Britannia nem fordít hátat Európának és Magyarországnak. Ez volt a fő konklúziója az október 12-én megrendezett Ludovika Nagyköveti Fórumnak, amelynek ez alkalommal Őexc. Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete volt a vendége.

Bővebben

Csík
joallamkonyv

Speciális jelentések az állam működéséről


A Jó Állam jelentéshez idén úgynevezett speciális jelentések is készültek, amelyek az állam működésének olyan nagy területeiről próbálnak átfogó képet adni, mint például a honvédelem, a rendészet vagy az adózás rendszere. Az elkészült tanulmányokról a Jó Állam szakmai napok keretében rendeztek műhelyvitákat az NKE Ludovika Campusán.

Bővebben

Csík
Pálinkás

Széchenyi, a mesterfő


Kevesen rendelkeztek akkora elkötelezettséggel és tenni akarással, mint gróf Széchenyi István. Az államférfi hatott a korára, hatását a mai napig érezzük. „Széchenyi komoly intézmények, tervek és gondolatok megalkotója volt. Manapság pedig névadója” – mondta Prof. Dr. Pálinkás József, aki Tudás és tetterő - az innováció Széchenyi nyelvén című előadása keretében ismertette a gróf munkásságát a Ludovika Szabadegyetemen.

Bővebben

Csík
JÁ konferencia

Bemutatták a Jó Állam Jelentést


Megjelent az NKE Államkutatási és Fejlesztési Intézetének (ÁKFI) koordinálásával készített Jó Állam Jelentés, amely a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is hat hatásterületen végzett mérést a kormányzati teljesítményről. A korábbi jelentéshez képest újdonság, hogy a lakossági vélemények is megjelennek benne, valamint nemzetközi dimenziójú és speciális területeken végzett kutatások eredményeivel is megismerkedhettek az egyetemen rendezett szakmai napok résztvevői.

Bővebben

Csík
GINOP_vezetői

Repüléstudományi központ lehet az NKE


A repüléshez kapcsolódó kutatás-fejlesztési központtá válhat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (HHK) Katonai Repülő Intézete. Ezt várja a NKE attól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programtól, amelynek megvalósítása október 3-án indult. A tervekről az egyetem vezetése kihelyezett értekezleten tájékozódott, Szolnokon.


Bővebben

Csík
Velkey_Szabadegyetem

Erények és irányok


Gróf Széchenyi István eszmény- és értékfejlődéséről tartott előadást Dr. Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem oktatója a Ludovika Szabadegyetem előadás-sorozat keretében. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendszeres kurzusán bemutatásra került a gróf eszményképe, hogyan fejlődött ki a „legnagyobb magyar” kötelességtudata.


Bővebben

Csík
Tanarur

„Magyarország Európában, Európa a világban” könyvbemutató

„Magyarország Európában, Európa a világban”- ez a címe annak az emlékkötetnek, amellyel Prof. Dr. Gazdag Ferencet, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar munkatársát köszöntötték 70. születésnapja alkalmából.

Bővebben

Csík
Nagykoveti forum

Megkezdődött a Ludovika Nagyköveti Fórum új évada


Az Európa jövője előtt álló kihívásokról és lehetőségekről szólt a Ludovika Nagyköveti Fórum új évadának első rendezvénye, amelynek Őexc. Rastislav Káčer, Szlovákia Magyarországra akkreditált nagykövete volt a vendége.

Bővebben

Csík
Széchenyi a katona

Széchenyi a katona


Államférfi, miniszter, vándor, menedzser, stratéga, tudós, író, szakember, a „legnagyobb magyar”, sokféle megjelölést tehetünk gróf Széchenyi Istvánra, azonban nem szabad elmennünk a fontos tény mellett, hogy életpályája közel 17 éves katonai szolgálattal kezdődött, ahol férfivá érett Széchenyi István. Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnok-helyettese tartott előadást Széchenyi kalandos katonai pályájáról a Ludovika Szabadegyetem előadás-sorozat keretében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.


Bővebben

Csík
Parlament

Az igazi tisztviselő


Az állami tisztviselők új képzési programjáról és a közszolgálati továbbképzési rendszer megújításáról is szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem projektnyitó rendezvényén. A Parlamentben tartott eseményen a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint az NKE közötti stratégiai partnerségi megállapodások átadására is sor került.


Bővebben

Csík
Köfop_2.1.2_nyitó

Átfogó közszolgálat-fejlesztés az NKE-n


Hivatalosan is elindult csütörtökön a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés című projektje. A Ludovika kápolnájában tartott nyitóeseményen Prof. Dr. Patyi András, az egyetem rektora kifejtette, hogy a projekt legfőbb célja a közszolgálattal foglalkozó tudományos tevékenységek támogatása, és ezeken keresztül az, hogy járuljon hozzá a közigazgatás, a közszolgáltatás és az állam versenyképességének növeléséhez.

Bővebben

Csík
Euroatlanti Nyári Egyetem2016

Befejeződött az Euroatlanti Nyári Egyetem


Szolnok városa idén immáron negyedik alkalommal adott otthont az Euroatlanti Nyári Egyetemnek, amelynek középpontjában a nemzetközi konfliktusok és a rájuk adható válaszok, illetve a NATO stratégiájának és politikájának értékelése állt. A résztvevőknek emellett lehetőségük nyílt az Ittebei Kiss József MH 86. Szolnok Helikopter Bázis meglátogatására és egy válságkezelő szimulációban való részvételre is. A szakmai programok utáni kikapcsolódást a nyári egyetem egésze alatt folyó csapatversenyek tették színesebbé, ahol a résztvevők a többi között sportversenyeken keresztül mérhették össze rátermettségüket.

Bővebben

Csík
Fenntarthatósági szakmai nap

Az éghajlatváltozás alapvetően a vízről szól


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapvető feladata, hogy foglalkozzon azzal a kormányzati tevékenységgel, amelynek eredményeképpen megváltoztatható a jogalanyok gazdasági, politikai és állampolgári magatartása - hangsúlyozta Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, a klíma és víztudomány összefüggéseivel foglalkozó nemzetközi konferencián, a Ludovika főépület dísztermében. Az országos fenntarthatósági szakmai napon az előadások mellett interaktív kiállítások színesítették a programot, így például mozgólabor, divatbemutató és „csendalagút”, valamint a Tükörben a Világ című kiállítás is várta az érdeklődőket.

Bővebben